Chopinin Menetelmä - FAQ

1. Auttaako Chopinin Menetelmä muiden säveltäjien teoksien harjoittamisessa?

- Kyllä. Kunhan se ei lainkaan koske Chopinin teoksien tulkintaa - vaan selittää pianon soiton tekniikkaan sekä musiikin tulkinnan liittyviä asioita yleensä.

___________________________________________________

2. Onko mahdollista käyttää sitä Menetelmää työskennellessään vasta aloittelijan kanssa?

- Ehdottomasti kyllä, sillä Chopinin Menetelmä opettaa, kuinka pianonsoitontekniikan kehittämisessä voidaan käyttää mielikuvitusta ja miten on kehitettävää musikaalisesti aktiivista, luovaa kuuntelua - mikä on erityisen tärkeä juuri opetuksen alkuvaiheessa.

___________________________________________________

3. Mitä erottaa Chopinin Menetelmän muilta pianopedagogiikan systeemiltä?

- Olemassa on monta elementtiä jotka selvästi erottavat Chopinin Menetelmän kaikista muista pianonsoiton ja opetus menetelmistä, lukuun ottamatta Prof. H. Neuhausin systeemiä, joka on kyseisen Menetelmän viimeistelty ja täydennetty jatkovarsi.

- Ennen kaikkea Menetelmä selkeästi näyttää miten voidaan käyttää hyväksi koskettimiston luonnollista vastapainoa, toisin kun kaikki muut systeemit, jotka yrittävät väkisin voittaa sen. Kunhan muut menetelmät ainoastaan puhuvat siitä, Chopinin Menetelmä selkeästi opettaa miten äänenlaadun ja voimakkuuden tarkistuksesta voidaan tehdä soittotekniikan kehittämisen perustyöväline, täydellisesti sopeutettu tulkinnan taiteellisiin aspekteihin.

___________________________________________________

4. Joko Chopinin Menetelmä sopii ainoastaan huippu lahjakkaille oppilaille (opiskelijoille)?

- Ei, tieteenkään! Hänen Menetelmänsä aktivoi musikaalisesti luovaa kuuntelua ja itsekontrollia, se myös tehokkaasti auttaa solmimaan ergonomisesti oikean kontaktin koskettimistoon - samaten se muuttaa koko äänenottosysteemi tosi rationaaliseksi järjestelmäksi. Nämä muutokset valtavasti tehostavat sekä hyvin lahjoitettujen, että vähän musikaalisen oppilaitten edistymistä.

___________________________________________________

5. Mikäli Menetelmä todellisesti niin paljon erottuu kaikista muista piano opetussysteemeistä - miksi tähän asti on niin harvoin sen arvokkuus otettu huomioon?

- Olisi syytä kysyä samaa...? Mutta, tutustukaa myös vastauksiin nro. 8, 9, 12 ja 15 - olkaa hyvät!

___________________________________________________

6. Antaako Menetelmä käytännöllisiä ohjeita joiden avulla oppilas (opiskelija, tai jopa aikuinen pianisti) pystyisi toteuttamaan siellä tarjottuja ratkaisuja?

- Kyllä, kai!

___________________________________________________

7. Joko tämä tarkoittaa, että Chopinin Menetelmä selkeästi puhuu manuaalisista soittotekniikan kehittämiskeinoista myös?

- Kyllä. Menetelmä antaa oikein konkreettiset, käsien käyttöä koskevat ohjeet.

___________________________________________________

8. Miksi sitten näin täydellisen Chopinin Menetelmän käytetään niin harvoin pianonsoiton opetuksessa?

- "Olisi syytä kysyä samaa..." - mutta, toisaalta, Chopinin Menetelmän, ainakin teoreettisesti tunnetaan varsin hyvin. Tietoja siitä, ikävä kyllä, on mahdollista saada ainoastaan musiikinhistorioitsijoilla laadituista kirjoituksista, mitkä luonnollisesti tuovat esille sen menetelmän historiallista, eli ei- käytännöllistä eikä edes piano- teoreettista merkitystä.

- Idea, jonka Chopin oman käsiinsä kirjoitetuissa teksteissään luonnosteli, oli sen verran moderni, että on jopa ymmärrettävä, että monet piano opettajien sukupolvet eivät ole ymmärtäneet sitä (katso vastausta no 9). Heidän kiinnostuksen kohteeksi tulivat kyllä menetelmät, jotka käsittelevät pianonsoittoa sen ulkopuolisesta, mekaanisesta, tavallaan - helpommasta, mutta - tulevan pianistin musikaalisuuden kehittämisen kannalta täysin tehottomasta päästä.

___________________________________________________

9. Mikä on vaikuttanut Chopinin Menetelmän huonon ymmärtämisen ja vastaanottamisen piano opettajien keskuudessa 1800 luvulla sekä myös myöhemmin?

- Menetelmä oli kirjoitettu vain luonnoksen muodossa. Se on tullut julkisuuteen vasta hieman ennen v. 1939... Onhan siellä kuitenkin tarpeeksi hyvin muotoiltu Chopinin ajatukset, että niiden pohjalla voidaan rakentaa suhteellisesti täydellisen Chopinin opetuksen kuvaa. Siihen tarkoitukseen onkin pakko käytä paljon sivutietoja hänen omien ystäviensä, oppilaittensa - sekä kriitikkojen kirjoituksistaan.

___________________________________________________

10. Kumpi Menetelmän elementeistä voidaan kutsua avain-elementiksi?

- Menetelmän tärkeimpänä elementtinä voidaan pitää siellä ehdotettu äänenmuodostumistapa, joka täydellisesti sitoo manuaaliset ja taiteelliset pianosoiton aspektit (idea - ääni - äänen laadun, sävyn ja voimakkuuden tarkistus - käytetyn liikkeen korjaus - ekspression laatu). Menetelmä tarjoaa keinoja, jotka ovat hyvin läheisiä vasta koevaiheessa oleville NLP ratkaisuille (Neuro-Linguistic Programming). Sen takia emme voi ihmetellä, että Chopinin piano- pedagoginen ideansa on saavuttanut suhteellisesti rajoitetun suosion sellaisissa piireissä, joissa kädet ja sormet ovat asia erikseen, eli - täysin riippumaton taiteellisesta pianonsoiton aspektista.

___________________________________________________

11. Oliko Chopin ainoastaan pankkiirien ja aristokraattisten naisten opettaja?

- Missään tapauksessa ei. Vaikka hän oli omien aikojensa kallein pianonsoiton opettaja Pariisissa, joka silloin oli maailman taiteellisena pääkaupunkina, ja harvoin pyrkijä sai mahdollisuuden päästä hänen oppilaaksi - kuitenkin hyvin lahjoitetuille oppilailleen Chopin antoi paljon ilmaista opetusta. Hänen oppilaana ovat olleet mm. niin kuuluisia pianisteja sekä tulevia opettajia kuin A. Gutmann, G. Mathias, F.H. Péru, Th. Tellefsen, E. Peruzzi.

- Muiden ohessa erikoisesti pitää mainita nerokasta Karol Filtsch:ia, joka kuoli 15 vuotiaana, mutta joka oli tunnettu melkein Chopinin kaltaisena pianistina, sekä Karol Mikuli:a josta myöhemmin tuli yksi Euroopan kuuluisimpia opettajia ja Chopinin teoksien kustannustoimittajia.

___________________________________________________

12. Oliko joku maailmassa tunnettu opettaja käyttänyt Chopinin Menetelmää?

- Kyllä, on ollut opettaja, joka täydellisesti käytti Chopinin Menetelmää omassa työssään ja saavutti ihmeellisen hyvät tulokset: tämä mies oli Professori Heinrich "Harry" Neuhaus (1888-1964). Hänen asemansa maailman piano pedagogiikan historiassa on vertailematon korkea. Vaikka Prof. Neuhausin kuolemasta on jo paljon aikaa, idea jota hän on yrittänyt toteuttaa omassa työssään (juuri Chopinin Menetelmä), sekä malli, jossa tämä toteuttaminen tapahtui vaikuttavat siihen, että tällä hetkellä hänen nimensä on paljon kuuluisampi kuin silloin koska hän eli ja työskenteli Moskovan konservatorion professorina ja jopa - rehtorina.

- Paljon tietoja hänestä voitte löytää käyttämällä sopivia linkkejä jotka löydätte melkein kaikissa tämän sivuston sivuissa. Erikoistesti on suositeltava hänen "Pianonsoiton taide" kirjansa, josta kaikille muusikoille, siis - ei vain pianisteille, varmasti tulee aivan arvaamaton apuväline. Suomessa sen voi saada ainoastaan kirjastoista, mutta aika helposti sitä voi ostaa monista Internetin kirjakaupoista Saksan tai Englannin kielille käännettynä.

___________________________________________________

13. Tuliko joku Prof. Neuhausin oppilaista ympäri maailman kuuluiseksi piano taituriksi?

- Kyllä. Vähintään kaksi hänen oppilaistaan ovat, piano- solistina, saavuttaneet mahdollisimman korkean asemaan: Svjatoslav Richter sekä Emil Gilels. Se, että kumpikaan heistä ei ole ollut erikoisesti kiinnostunut Chopinin musiikista vielä kerran todista sen, että Chopinin Menetelmä on todella universaalinen, eikä ole rajoitettu hänen omin teoksien tulkintaan.

___________________________________________________

14. Onko mahdollista todistaa sen, että Prof. Neuhaus todella oli Chopinin Menetelmän varsinainen käyttäjä?

- Tietysti, on mahdollista. Katso vaikka tätä minun referaattia, joka oli esitetty Kölnin yliopistossa lokakuussa 1998, tai - vielä helpommin - voitte itsekin lukea hänen "Pianonsoiton taide" kirjaansa.

___________________________________________________

15. Eikö, joka tapauksessa, asia on näin, että loppujen lopuksi Chopinin Menetelmä on niin hämärä ja monimutkainen, että se on vain hänen ihailijoille ihastus kohteeksi kelpoinen kirjoitus, jolla - todellisuudessaan - ei ole mitään käytännöllistä merkitystä?

- Ei. Sellaisen arvoituksen kanssa ristiriidassa ovat nämä kaikki myönteiset, juuri käytännölliset muutokset joita on jo havaittu yli sadassa tapauksessa: joka ikinen opiskelija (nuori, lapsi, aikuinen) jolle Menetelmän perusteet on opetettu monissa kursseissani, koki huomattavan ja pysyvän soittokykyjensä parannuksen; nämä opiskelijat ovat Suomesta, Hollannista, Belgiasta, Venäjältä, Vietnamista, Ruotsista, USA:sta, Filippiineistä, Saksasta, Kiinasta, Australiasta ja Puolasta kotoisin - mm oppilaat ja opiskelijat, muiden joukossa myös Puolalaiset, kansainvälisten nuorisolle tarkoitettujen pianokilpailujen voittajat.

KIITOS!

 

 

Päivitetty: 2008-03-09